“Mica Vienă”, “orașul de pe Bega”, “inima Banatului”, “orașul florilor” sunt doar câteva din apelativele după care poți recunoaște Timișoara. Piațete cochete, clădiri și palate istorice, parcuri bogate cu flori, restaurante cu specific sârbesc și muzee cunoscute în Europa, toate merită o vizită sau un weekend prelungit pentru o sesiune foto împreună cu familia sau prietenii.
- Centrul Timișoarei
Începe să cunoști orașul chiar din centru, cunoscut ca Piața Victoriei sau Piața Operei. Fă o oprire la impresionanta Catedrală Mitropolitană, cel mai mare edificiu religios din oraș, unde la subsol poți admira o colecție de artă bisericească bănățeană veche, precum colecția de icoane.
Aceasta este cea mai veche clădire din Timișoara. Castelul Huniade a fost construit între 1443-1447 de către Ioan de Hunedoara, pe ruinele unui castel din secolul al XIV-lea. Castelul Huniade adăpostește Muzeul Banatului cu cele trei secții: Istorie, Arheologie și Științele Naturii. Merită să faci o vizită aici, unde pe lângă arhitectura impresionantă, vei găsi colecția de fluturi, colecția de păsări împăiate, precum și multe altele.
- Fabrica de Bere
Acest loc este considerat unul emblematic pentru Timișoara. Aceasta este prima fabrică de bere din România și este de asemenea celebră, în urma vizitei compozitorului austriac Johann Strauss și a fiului său, care au susținut un concert chiar în curtea clădirii, primul concert în afara Vienei.
- Parcul Rozelor
După cum te-am informat, Timișoara se mai remarcă și printr-o mulțime de parcuri splendide cu numeroase specii de flori. Dacă tot te afli în “orașul florilor”, admiră Parcul Rozelor, chiar în centrul orașului, lângă Bega. Parcul include peste 1200 de specii de trandafiri, fapt care i-a oferit faimă în toată lumea.
- Muzeul Satului Bănățean
Este singurul muzeu cu profil etnografic din România și prezintă toate elementele tradiționale care alcătuiesc imaginea satului de pe vremuri. Cine alege să îi calce pragul, va observa o mulțime de obiecte tradiționale ca: războaie de țesut, haine tradiționale sau instrumente de olărit.
- Bastionul Maria Theresia
Bastionul se află chiar în centru și este cea mai întinsă bucată de zid conservată din vechea cetate a orașului. Cândva, scopul acestuia a fost de apărare a cetății, iar astăzi este una dintre atracțiile orașului, deoarece include și câteva restaurante, expoziții ale Muzeului Banatului sau spații comerciale.
- Palatul Baroc-Muzeul de Artă
Palatul Baroc găzduiește Muzeul de Artă, unde ai prilejul de a vedea o colecție interesantă de lucrări și obiecte personale ale pictorului Corneliu Baba, dar și colecții de picturi bănățene și religioase.
- Parcul Botanic
Cu o suprafață de 9 hectare, frumosul parc dendrologic, conține o varietate de specii arboricole. În perioada 1986-1990 au fost plantate aproximativ 1.650 de specii de plante. În prezent, Grădina Botanică sau Parcul Botanic este împărțit în sectoarele: sectorul sistematica plantelor, ornamental, plante medicinale, flora tropicală, flora României cu subsectoarele fitogeografice flora și vegetația forestieră, flora Banatului și flora Dobrogei, flora mediteraneeană, flora Americii de Nord, flora Asiei cu subsectorul grădina japoneză.
- Plimbare pe Bega
Deși nu e chiar un obiectiv, o plimbare pe Bega te va face să fii mai aproape de spiritul orașului bănățean. Hidrobicicletele cu forme simpatice (lebădă, delfin, sirenă, corabie) ori vaporașele te vor purta într-o relaxantă călătorie de-a lungul orașului cu flori.